Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiersze starszej pani 16-18
#1
Photo 
16.
Ty który boleść splotłeś z życiem mojem 
Panie w boleści obdarz mnie spokojem!
Kiedy mnie losu ręka udręczy mściwa
Niech się jej moja z więzów nie wyrywa
Niech jęk mój żaden litości nie budzi
Ty usłysz Panie! ... nie chcę nie od ludzi!...
 
17.
Szczęśliwe słońce, które co dzień gaśnie
Szczęśliwi są ci których ziemia kryje,
Stokroć szczęśliwszy, kto w pacierzu zaśnie
Z kielicha cierpień goryczy nie pije...
 
18.
Szczęścia naszego w życiu jakie smutne chwile!
Lecz cierpień, rozczarowań, zawodów ach tyle!...

"o Autorce"
Odpowiedz
#2
Zupełnie, jak bym Kochanowskiego czytała Smile Epikurejskie pragnienie radości życia i stoickie pogodzenie się z tym, co nieuniknione. I przemozna wiara w Boga, poddanie się Jego woli. "Panie, jeśli możesz, oddał ode mnie ten Kielich".
[Obrazek: oscar.jpg]
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości