Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filetto di pollo al capperi
#1
pozwól mi skoro pragniesz kresu mej udręki
rozkoszy podniebienia zaznać z twojej ręki...

zacznę chętnie od piersi której owal cudny
zdaje się być wspomnieniem natrętnym choć złudnym
kulinarnego przyjęć we dworze etosu
zdobny w pączki kaparów i woalkę sosu

do tego włoskie penne w porę z kuchni zdjęte
by można było o nich powiedzieć "al dente"
czując w zębach sprężysty rdzeń - pszeniczne wiano
oprószone utartym świeżo parmiggiano

malarz pewien na płótnie uwiecznił jedzących
błędnie potem "Kolacją ślepców" nazywanym
z racji tego że oczy przymknęli jak śpiący
rozkoszując się jadłem do stołu podanym

na deser tiramisu lekkie i puszyste
nasączone espresso tęgim aromatem
z nutą wanilii w kremie i co oczywiste
wybornego koniaku kieliszki pękate
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Filetto di pollo al capperi - przez Piotr Knasiecki - 08-02-2011, 14:56
RE: Filetto di pollo al capperi - przez Mestari - 08-02-2011, 15:12

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości