Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiersz taki, że w pięty wam wejdzie.
#1
Wiersz taki, że w pięty wam wejdzie.


wyobraź sobie wyalienowanie
spokojnie to tylko psychoterapia
rzecz w tym że hucpa może być usankcjonowana
prawem w dodatku do jakiegoś szmatławca

a więc wyobraź sobie jeszcze raz
ty sam w zupełnej nicości
odczytujesz kody jak na seansie spirytystycznym
pojawiające się na nieistniejącej ścianie

jakiś splugawiony znak krzyża
smok ziejący ogniem i rumianek
krymski Tatar idący wzdłuż rzeki w stronę Rumunii
piekło bezgłośnie krzyczysz by zniknął

ogrom cierpień  i ból obezwładniający 
solidarną wspólnotę serc duchowe braterstwo
którego nie dostąpisz w tej nicości
tkanka rwie się bajronicznie

życie to koło przełączanych źródeł energii
po drugiej stronie wewnętrzny spokój i aura przeszłości
muskająca twoje nic wektorami zdarzeń
wyobrażasz sobie takie wyalienowanie

a teraz skrzyżuj ręce przed czołem
rzecz w tym byś wyćwiczył zdolność silnej koncentracji 
powtórz to siedem razy i jeszcze dwanaście
to twoja zbroja ochronny niepostrzegalny płaszcz
natury ludzkiej materii i ducha

a teraz wyobraź sobie przebudzenie

nie istniejesz
Odpowiedz
#2
Czekałam aż wrzucisz. Bardzo mi się podoba, mam wrażenie, że ostatnio Twoje wiersze nabrały jakiejś ogłady, są bardziej przemyślane, choć dalej niosą w sobie ładunek "błażejowatości". Dobry kierunek.
Odpowiedz
#3
błażejowatości - hihihihihihihihi
Odpowiedz
#4
Wykasowałem poprzedni komentarz, bo połynąłem.

Jeszcze tutaj wrócę aby się dowiedzieć - dlaczego.
Odpowiedz
#5
Z początku miałam problem z tym patosem "ból obezwładniający / solidarną wspólnotę serc", ale w zestawieniu z całością się broni. Zastanawiam się tylko, czy na pewno miał być "niepostrzegalny płaszcz" ?
Odpowiedz
#6
Tak - niepostrzegalny płaszcz :niedostrzegalny, nieuchwytny, niewyczuwalny, nieodczuwalny, niewidoczny, nieznaczny, znikomy, dyskretny, ledwo widoczny, nie rzucający się w oczy, niedostrzegalny,nieuchwytny, niewidoczny, niewidzialny, niewyczuwalny, niezauważalny, subtelny, bezkształtny, eteryczny, niematerialny, niewyrazisty, ulotny, potajemny, sekretny, nierozpoznawalny, niewykrywalny. A co?
Odpowiedz
#7
A nic, jakoś tak za pierwszym razem przeczytałam "niedostrzegalny" i teraz miałam zagwozdkę : )
Odpowiedz
#8
hihihi bywa Big Grin
Odpowiedz
#9
Ja jestem teraz monotematyczna, więc odczytuję tu stan absolutnego zadurzenia, bliski szaleństwu. Cóż. Dante w swoim Piekle też ulegał halunom rozmaitym.
Miłość jako ukrzyżowanie? Kupuję to. Ten bluźnierczy posmak... Krwi wyssanej z gardła ukochanej osoby. Osobo ma! Już pędzę pędem! Nabędę za bezcen Big Grin
[Obrazek: oscar.jpg]
Odpowiedz
#10
Bardzo dobry wiersz, prawie że opętany... Chyba bez kropki w tytule.
Odpowiedz
#11
Z kropką : koniec i kropka
Odpowiedz
#12
Bardzo dobry. Tylko ten płaszcz...
Odpowiedz
#13
ale co płaszcz? wiosna jest to i plaszcz
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości