Ankieta: Czy powinenem pisać parodie?
Ankieta jest zamknięta.
Tak
0%
0 0%
Nie
83.33%
5 83.33%
Nie mam zdania
16.67%
1 16.67%
Razem 6 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rzeka (wiersz parodia napisany przeze mnie)
#1
Rzeka!

Rzeka ma w sobie siłę , któą dawno przedzwoniłem
Prąd ma w sobie nie urwany no i trochę przejechany
Dziką wodą rwie w swe szyki
Napychane wodą z pryki.
Kłamstwo nie staje się prawdą tylko dlatego, że wierzy w nie więcej osób.

— Oscar Wilde
Odpowiedz
#2
(19-06-2011, 16:08)Shake napisał(a): Rzeka!

Rzeka ma w sobie siłę [,] któą dawno przedzwoniłem
Prąd ma w sobie nie urwany no i trochę przejechany
Dziką wodą rwie w swe szyki
Napychane wodą z pryki.

Koszmarna ilość błędów w tak krótkim tekście! Spacje dajemy po, nigdy przed kropką/przecinkiem. Zresztą interpunkcja jest fatalna w tym utworze. Nie jest to w żaden sposób zabawne. Bezsensowna rymowanka, w dodatku mocno nieudolna. Już nawet straciłem zainteresowanie tą pryką z ostatniego wersu - nie ma to znaczenia wobec tragicznej całości. Moja rada? Poćwicz język polski. Pisałeś, że chcesz być polonistą, a takie byki sadzisz! Czytaj duuuużo książek, to jest podstawa. Ćwicz i pracuj dalej.

Na razie - jest źle.

1/5
Odpowiedz
#3
Przyznam, że nie rozumiem tej rymowanki. Wiesz, rymować to i ja potrafię, bo to żadna trudność Smile Ale to nie ma żadnego sensu. nie zwracam uwagi na błędy, bo to kwestia techniczna, jednak "zawartość merytoryczna" jest zbyt nijaka, by cokolwiek o tej wierszowance konkretnego powiedzieć.
Masssssakra.

[Obrazek: 29136-65e26c5e68f2a8b1dc4d3c4283a1bf34..gif]
Odpowiedz
#4
Ok, ok. Ale czego to jest parodia?
I właściwie co to jest?
I jaki to ma sens? (w ogóle ma jakiś?)
Do tego tyle błędów w zaledwie kilku zdaniach!
Ani to śmieszne, ani mądre, ani zabawne.
I don't mean to sound bitter, cold, or cruel, but I am, so that's how it comes out.
Odpowiedz
#5
Nie lubię być niemiły i wystawiać negatywnych recenzji, ale czasem trzeba. W tym wypadku też. To nie jest ani zabawne, ani mądre, ani z sensem. Rozumiem, że chciałeś, żeby był abstrakcyjny, ale nawet wiersz bezsensowny musi mieć sens. Skoro zaznaczyłeś, ze to parodia, to chciałbym zobaczyć parodiowany utwór. No i oczywiście błędy, błędy, błędy. Popracuj nad tymi rzeczami, bo rymować każdy może, jedni lepiej, inni gorzej.
- Nie spodziewałem się Hiszpańskiej Inkwizycji...
- Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości