Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O "dziewczynko" Bardzo luźna parodia wiersza ;)
#1
O dziewczynko!
To do Ciebie pisze ten list
Może i krótki lecz treściwy
Nie napisał by tak żaden lis

Tak przebiegle i prostacko
Że aż po drobne, ktoś leci z tacką
Lecz za miast pieniędzy pożądanych
Dostanie zrarowaną bazę danych

I grzyb! Nikt nie rozczyta się
Co chciałem napisać w liście
Bo do niego trzeba mieć klucz
Bardzo specyficzny, zaiste

Lecz jeżeli kto rozczytać zdoła
List ten przesłany z miasteczka moa
Gdzieś na granicach bangladeszu
Z domu nie zostanie kawałek kredensu

Bo list ten niesie wiele
I miłość i nadzieje
A jak kto ma chęci złudne
Rozpierdoli go...
Ja ci to mówię!

Bo chęciami piekło wymurowane
A kamień węgielny to diament
Złoty i Drogi piekielnie
Wmurowany przez ekipę słuchająca wiernie.

Tak więc, kiedy myślisz że się uda
To kolejna piekielnie, złudna ułuda
No a kiedy stwierdzisz, Mam szanse
Może wykraczesz porażkę

Zapytasz pewnie teraz, jakie lekarstwo?
Trzeba wziąć na tą głupotę
Tu nawet nie pomoże Górniak
Co zaśpiewa nam wszystkim rotę

Więc co mam zrobić, aby znaleźć tą jedyną?
Weź maga, barda, złodzieja i fajtera
I zaszarżuj pub drużyną!

Ot cała kwestia i pytania z głowy
Bo gdy nie wiesz co masz robić

Zawsze możesz iść na areobik!
https://horyzontrpg.com
System fabularny space-apo. Indi.
Odpowiedz
#2
Skoro parodia, to może powinno się znaleźć w odpowiednim dziale? "Rota" powinna chyba być wielką literą. Niektóre fragmenty jak dla mnie nie mają związku z resztą tekstu, jak to:
Cytat:Więc co mam zrobić, aby znaleźć tą jedyną?
Weź maga, barda, złodzieja i fajtera
I zaszarżuj pub drużyną!
Momentami wymuszasz rym, kompletnie pozbawiając sensu ten tekst. A nawet groteska ma jakieś granice. Logika miejscami siada, żaden diament nie jest złoty. Niekonsekwencja w interpunkcji, brakuje kropek, kilka błędów interpunkcyjnych, np niepotrzebny przecinek:
Cytat:To kolejna piekielnie, złudna ułuda
Nie podoba mi się.
Odpowiedz
#3
Dziwaczny utworek, nieco szwankuje interpunkcja, ale idzie przeczytaćSmile
Odpowiedz
#4
trochę rytm szwankuje i przez to się gorzej czytaSmile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości