Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak wierzyć poetom bez twarzy
#1
Częściowo i z pewnością nieudolnie sparodiowałam wiersz Różewicza „Przyszli żeby zobaczyć poetę”

przyszłam żeby udawać poetę
i co zobaczyłam
mnóstwo ludzi udających poetów

mądrzą się pod wierszami innych
takich jak oni
pokazują wnętrza a zakrywają twarze

wtórowałam im we wszystkim

a teraz doradzam czytać poezję
bez poznawania autora
to co piszą o żywym to tylko marketing
po śmierci
media doszukają się innego wizerunku

poeci naprawdę są szaleni

zamieniają portale literackie w targowiska
ich serca to liczydła
tomiki upragnione
tomiki byle jakie

byle jacy poeci
na miarę byle jakich czasów

ktoś spyta
dlaczego tak długo tu jesteś

bo tu księżyc jest jaśniejszy
i słońce mniej parzy
tu poplątała mnie twórczość
i śmiech mój słychać na zewnątrz
ten co w środku już zamierał

tu mogę
zachłystywać się buntem do woli

gdy dom śpi
ograniczają mnie zimne mury
dlatego ciągle tu wracam
Nie umiem pisać konstruktywnych komentarzy.
Odpowiedz
#2
Cytat:bo tam księżyc był jaśniejszy
i słońce mniej parzyło
tam poplątała mnie twórczość
i śmiech mój było słychać na zewnątrz
ten co w środku już zamierał

ten fragment bardzo mi sie podoba
nie tworzę, ale wiem co mnie porusza, przyciąga...
Skoro sami filozofowie różnią się pomiędzy sobą poglądami, a także różnią się filozofowie i prości ludzie, to na żadne pytanie nie można odpowiedzieć jednym stwierdzeniem.Każdy dowód naukowy obarczony jest błędem regressus ad infinitum, czyli cofania się w nieskończoność. Chcąc bowiem uzasadnić jakieś twierdzenie musimy wyjść z pewnych przesłanek, a te z kolei same będą wymagały dowodu i tak dalej.
Odpowiedz
#3
Dzięki za komentarz, zawsze można sobie coś wybrać z całości.
Nie umiem pisać konstruktywnych komentarzy.
Odpowiedz
#4
Jak dla mnie świetne. Nie czytałam tego wiersza Różewicza, więc nie mogę się odnieść, ale bardzo mi sie podoba, że opowiadasz jakby historię o innym świecie, kiedy to jest tutaj. Smile
Cytat:za ścianą pijak chrapie
zimne mury
Powyżej i poniżej wszystko sie łączy, tymczasem te 'zimne mury' są wyrwane, nie w zdaniu. Trochę mi to nie pasuje.

Pozdrawiam!
Odpowiedz
#5
Dziękuję za podpowiedź....dopisałam.
Nie umiem pisać konstruktywnych komentarzy.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości