08-02-2011, 14:56
pozwól mi skoro pragniesz kresu mej udręki
rozkoszy podniebienia zaznać z twojej ręki...
zacznę chętnie od piersi której owal cudny
zdaje się być wspomnieniem natrętnym choć złudnym
kulinarnego przyjęć we dworze etosu
zdobny w pączki kaparów i woalkę sosu
do tego włoskie penne w porę z kuchni zdjęte
by można było o nich powiedzieć "al dente"
czując w zębach sprężysty rdzeń - pszeniczne wiano
oprószone utartym świeżo parmiggiano
malarz pewien na płótnie uwiecznił jedzących
błędnie potem "Kolacją ślepców" nazywanym
z racji tego że oczy przymknęli jak śpiący
rozkoszując się jadłem do stołu podanym
na deser tiramisu lekkie i puszyste
nasączone espresso tęgim aromatem
z nutą wanilii w kremie i co oczywiste
wybornego koniaku kieliszki pękate
rozkoszy podniebienia zaznać z twojej ręki...
zacznę chętnie od piersi której owal cudny
zdaje się być wspomnieniem natrętnym choć złudnym
kulinarnego przyjęć we dworze etosu
zdobny w pączki kaparów i woalkę sosu
do tego włoskie penne w porę z kuchni zdjęte
by można było o nich powiedzieć "al dente"
czując w zębach sprężysty rdzeń - pszeniczne wiano
oprószone utartym świeżo parmiggiano
malarz pewien na płótnie uwiecznił jedzących
błędnie potem "Kolacją ślepców" nazywanym
z racji tego że oczy przymknęli jak śpiący
rozkoszując się jadłem do stołu podanym
na deser tiramisu lekkie i puszyste
nasączone espresso tęgim aromatem
z nutą wanilii w kremie i co oczywiste
wybornego koniaku kieliszki pękate
Piotr Knasiecki
http://www.via-appia.pl/media/gildia/Piecz2.jpg
http://www.via-appia.pl/media/gildia/Piecz2.jpg